torsdag den 15. marts 2012

Sådan bliver huse i Udkantsdanmark grønne

Installatørernes Organisation - TEKNIQ foreslår, at politikerne ser på flere alternativer til oliefyr i område 4 (landområder uden for den kollektive varmeforsyning) og opfordrer politikere til at lave en målrettet finansieringsindsats med for eksempel statsgaranterede energilån til område 4-borgere for at sikre en udfasning af oliefyrene i områder, hvor der for langt de flestes vedkommende ganske simpelt ikke er et privatøkonomisk råderum til, at udviklingen sker af sig selv.



Alternativer til jordvarmepumper En analyse lavet af EA Energianalyse for TEKNIQ Installatørernes Organisation underbygger, at der er mange brugbare alternativer til jordvarmepumper.

– For eksempel er både træpillefyr og luft-vand samt luft-luftvarmepumper gode alternativer. Og så er investeringerne i forbindelse med installation af de teknologier betydeligt lavere end investeringerne i jordvarme. Ser man på investeringen over tid, er udgifterne mere fordelagtige på andre løsninger end varmepumper, siger Christian Jarby og fortsætter:

– Jordvarme er dog fortsat en rigtig god løsning, hvis boligejeren har adgang til finansiering af anlægget og en investeringshorisont i boligen på mere end fem år, fordi der er andre fordele ved jordvarme. Pointen er, at det ikke giver mening kun at fokusere på én løsning i område 4, og særligt ikke når man så vælger den dyreste løsning, siger Christian Jarby.


Nye finansieringsmuligheder i område 4Konkret peger TEKNIQ på mulighederne:

1. Statsgaranterede energilån. Efter tysk forbillede (her har man Kreditanstalt für Wiederaufbau) kunne der tilbydes statsgaranterede lån til boligejere, der ønsker at energirenovere. Tilbagebetalingen kan så blandt andet ske via den opnåede energibesparelse. En sådan ordning vil på sigt være omkostningsneutral for staten.

2. En udvidelse af BoligJobfradraget. Ordningen kunne udvides yderligere, så der også fremover bliver givet mulighed for endnu større fradrag for arbejdsløn på energiopgaver samt på indkøb af materialer/produkter etc. Det kunne være i form af specifikt højere fradrag til netop udskiftning af oliefyr. En sådan udvidelse vil være en direkte udgift for staten.

3. Tilskudsordninger. I forbindelse med ”Skrot dit oliefyr” blev der givet tilskud på op til 20.000 kr. til udskiftning af oliefyr til vedvarende energi eller fjernvarme. Ordningen var kun en begrænset succes – da kun 200 mio. kr. blev udbetalt. Tilskudsordninger kan være en mulighed, men så skal de som minimum også omfatte udskiftning til biobrændsel, og tilskuddets størrelse skal nok være en del højere for at sikre en attraktiv tilbagebetalingstid. 

Læs resten af pressemeddelelsen: tekniq.dk

Ingen kommentarer:

Send en kommentar