søndag den 25. marts 2012

ALT OM DET NYE ENERGIFORLIG

Et næsten enigt folketing besluttede torsdag hvordan Danmarks energiudvikling skal se ud frem mod 2020. Forliget er et stort skridt på vejen mod et fossilfrit samfund. Via følgende nyhedslinks kan du se hvad aftalen indeholder, hvordan reaktionerne har været, samt læse hvad den betyder for dig.
Energiaftalens indhold
Energiaftalen i kort version:

Energiaftalen i fuld version fra Energiministeriet

Ambitiøs energiplan skal mere end halvere kulbunkerne: Kulforbruget på de danske kraftvarmeværker skal reduceres med 60 procent fra nu og frem til 2020. I stedet skal værkerne fyre med biomasse

Brintbiler, bølgekraft og kraftvarme får millioner med ny aftale: Det nye energiforlig indeholder – ud over de store poster som havvind og biogas – puljer til bølgekraft, brint-infrastruktur og industriel kraftvarme i industrien.




Hvad betyder aftalen for dig
Sådan rammer energiaftalen dig: En ny energiaftale betyder højere energipriser i fremtiden.

Så meget koster energiaftalen dig: Et bredt flertal i Folketinget har vedtaget en energiaftale, som hæver afgifterne på energi. Her får du et overblik over, hvem der kommer til at betale.

De fattige betaler mest for grøn aftale: Brændeovne og biler går fri for afgifter, mens folk med fjernvarme må til lommerne i den nye energiaftale. Det rammer socialt skævt.

Den største energiregning venter forude: For den enkelte familie bliver omstillingen til mere vindenergi meget overkommelig, men selv med gårsdagens energiforlig er der langt til den totale uafhængighed af fossile brændsler i 2050


Reaktioner fra partier, organisationer, medier og fagfolk
Energiminister Martin Lidegaard: Vi skriver energipolitisk historie: Med dagens energiforlig fører Danmark igen verdens mest ambitiøse energipolitik. Et bredt flertal i Folketinget har indgået en aftale, der tager et afgørende skridt på vejen mod et samfund, der er fri for kul, olie og naturgas.

Energiforlig skaber tusindvis af nye job: Regeringens energiaftale vil skabe tusindvis af nye job i de kommende år. Det siger SF´s Steen Gade, der er formand for Folketingets  Klima- og Energiudvalg.

Metal, Dansk Erhverv, Byggeriet, Ingeniørforeningen: Arbejdsmarkedets parter glæder sig over aftalen, som kaldes ambitiøs og solid.

Dansk Erhverv, Dansk Energi, Dansk Fjernvarme, Vindmølleindustrien og Greenpeace: Den nye energiaftale, der netop er kommet i hus, bliver betegnet som et kvantespring. Aftalen er ambitiøs, pragmatisk og glædelig.

3F venter jobfest i ny energiaftale: Fagforbundet 3F tror på langt flere job end de 8.000, som regeringen lægger op til.

Frie bønder kede af energiforlig: Gas fra gylle støtter en underskudsgivende erhvervsgren, mener foreningen Frie Bønder - Levende Land

Økologisektionen glad for energiforlig: Energiforliget er et løft til den økologiske biogas og til at udvide det økologiske areal, siger økologisektionen i Landbrug & Fødevarer.

WWF: Energiaftale sætter os på verdenskort: Der er uvant ros fra græsrødderne til bred energiaftale. Danmark er mest ambitiøse land i Europa, mener WWF

DN: Biomasse, madvarer - hvad skal vi bruge arealerne til? Den netop indgåede energiaftale indebærer store krav til, hvordan Danmarks arealer fremover skal bruges. Derfor ser Danmarks Naturfredningsforening frem til en tilbundsgående analyse af bioenergiressourcen i Danmark, hvor både arealforbruget, økologisk landbrug samt affald inddrages.

DN: Kystnære vindmøller skader naturen: Ifølge Danmarks Naturfredningsforening skader det naturen, når Regeringens nye energiplan giver flere kystnære vindmøller i stedet for havvindmøller.

Concito: Energiaftalens klimaeffekt er usikker: Danmark er tilbage i førerfeltet i forhold til grøn omstilling af energisektoren, men det er usikkert i hvor høj grad energiaftalen vil bidrage til at reducere den globale udledning af drivhusgasser.

Netværk: Energiaftalen et gennembrud for brintbiler: Hydrogen Link, der som netværk arbejder for at fremme anvendelsen af brint til transport i Danmark, jubler over den nye energiaftale.

Professor: Dyr strøm spænder ben for elbiler og varmepumper: Energiforliget betyder en stigning i strømprisen. Dermed kan forliget afholde folk fra skift til elbiler og varmepumper, advarer professor og tænketank.

Information: Lidegaards svendestykke sætter Danmark på kurs mod grøn omstilling: Det tog dobbelt så lang tid som ventet, men til gengæld synes alle glade for det brede energiforlig, der inden 2020 skal sikre 35 pct. vedvarende energi i det danske energisystem og 34 pct. mindre CO2-udledning. Og regningen – den bliver mindre, end selv VK kunne forestille sig.


Første virkninger af energiaftalen
Landsforeningen for Økologi: Aftalen kan betyde, at nogle af de op mod 100 økologiske landmænd landet over, som længe har ventet på energiforliget, kan komme i gang med at realisere deres biogasplaner.

Haderslev gør klar til et stort biogasanlæg: Det tegner til, at Haderslev trækker et af de lange strå med gårsdagens energiforlig. Det giver nemlig afsæt til et stort biogasanlæg.

Første havbaserede elnet kan blive på Kriegers Flak: Verdens første havbaserede elnet i kombination med havmøller rykkede med gårsdagens energiforlig et skridt nærmere. Forliget indebærer bl.a., at der inden 2020 skal bygges en 600 MW havmøllepark på Kriegers Flak.

Mulighed for 50.000 ton halm til barmarksværker: Energiforliget åbner mulighed for, at 35 barmarksværker kan etablere biomassefyret varmekedel.

Flere tankstationer til elbiler er på vej: Ladestationer til el- og brintbiler vil skyde op over det meste af landet som konsekvens af energiforliget

Tilskud gør møller større, end de behøver at være: Tilskudssystemet fremmer højere og mere larmende vindmøller – også selv om de kun kan producere en smule mere energi. Energiforliget vil ændre på det.

Go’ Energi nedlægges: Den uvildige, offentlige organisation Go’ Energi nedlægges. Energiselskaberne får en større energispareforpligtelse. De resterende aktiviteter overflyttes til Energistyrelsen.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar