fredag den 16. marts 2012

4. generations fjernvarme – smart energisystem

Foto: Jørgen Schytte

Et af nøgleordene er ”4. generations fjernvarme”, og det er kendetegnet ved at omdefinere fjernvarmens formål. Fjernvarme skal stadig levere varme og varmt brugsvand, men det skal ske ved lavere temperaturniveauer i transmissions- og distributionsnettet. Dette medfører lavere varmetab og bedre muligheder for at anvende nye varmekilder baseret på vedvarende energi.

Fjernvarme er en del af et smart energisystem, hvor både forbrugssiden og produktionssiden bliver langt mere dynamiske. Forbrugeren får via fjernaflæsning mulighed for at følge sit energiforbrug, og bliver dermed mere bevidst om energiforbruget. Det sker i samarbejde med el- og vandforsyningen, så forbrugeren oplever en ensartet indgang til at følge sit forbrug af ressourcer.

Budskabet til den øvrige energisektor og byggebranchen er, at fjernvarmesektoren gerne sammen med jer vil definere, hvordan fjernvarmen udvikles. Det handler fx om, hvordan fjernvarmen kan understøtte udbygningen af vindmøller ved at nyttiggøre eloverløbet enten direkte eller ved at lagre varmen. Det handler også om tilrettelæggelse af renovering af bygninger, så de investeringer der foretages i de kommende år i ny produktionskapacitet også passer til det fremtidige – væsentligt lavere – varmeforbrug.

Læs hele klummen Af Morten Hofmeister, Fjernvarmens Udviklingscenter på energy-supply.dk

Ingen kommentarer:

Send en kommentar