torsdag den 22. november 2007

Regeringens nye energi- og klimaplan

Regeringen har i dag fremlagt sit regeringsgrundlag. Den del der har størst relevans for denne blog, kalder regeringen for “En visionær klima- og energipolitik”. I det følgende kan du læse et resume samt hele kapitlet om vedvarende energi og energibesparelser. Men er oplægget ambitiøst nok? Hvad mener du?

Regeringens langsigtede mål er, at Danmark skal være 100 pct. uafhængig af fossile brændsler.

Regeringen har fremlagt et energiudspil med ambitiøse mål for dansk energipolitik frem mod år 2025:

• Vi vil fordoble andelen af vedvarende energi, så vi når op på mindst 30 pct. af det samlede energiforbrug i 2025
• Vi vil sikre en endnu mere effektiv udnyttelse af energien med energibesparelser på i gennemsnit 1,4 pct. om året i perioden 2010-25
• Vi vil fordoble den offentligt finansierede indsats af forskning i energiteknologier, så den når op på 1 mia. kr. om året i 2010

Målene vil betyde, at Danmark bliver mindre afhængig af fossile brændsler frem mod 2025, og at vi reducerer det nuværende energiforbrug uden at lægge låg på den økonomiske vækst.

Det er en udfordring, som kræver, at der sættes målrettet ind med de rigtige strategier, teknologier og virkemidler. Hvis teknologiudviklingen tillader det, vil regeringen sætte endnu mere ambitiøse mål i forbindelse med den planlagte midtvejsevaluering i 2015.

Regeringen vil årligt fremlægge en status for indsatsen og i 2010 fremlægge et beslutningsgrundlag for fremadrettede initiativer for perioden 2011-15.

Konkrete initiativer:

Mere vedvarende energi
Regeringens mål er at fordoble andelen af vedvarende energi, så den udgør mindst 30 pct. af energiforbruget i 2025. Som et første pejlemærke skal andelen af vedvarende energi øges til 20 pct. i 2011.

Ny samlet lovgivning for vedvarende energi
Regeringen ønsker at samle og fokusere indsatsen for mere vedvarende energi. Regeringen vil derfor fremlægge en lov om vedvarende energi, som skal samle indsatsen og fastlægge rammerne for udbygningen med vedvarende energi. Regeringen vil endvidere overveje, om det vil være hensigtsmæssigt at samle de eksisterende love, der vedrører energibesparelser, i en samlet lov.

Sikker energiforsyning
Moderne samfund er dybt afhængige af stabile energiforsyninger. Regeringen vil som et led i en visionær klima- og energipolitik inden udgangen af 2009 udarbejde en strategi for en langsigtet forsyningssikkerhed på energiområdet.

Mere effektiv udnyttelse af energien
Regeringen ønsker et faldende energiforbrug gennem en markant styrkelse af energibesparelsesindsatsen med energibesparelser på i gennemsnit 1,4 pct. årligt fra 2010 til 2025. Regeringen vil evaluere den samlede energibesparelsesindsats i 2008 og herefter fremsætte konkrete forslag til, hvordan den forøgede energibesparelsesindsats bedst kan gennemføres.

Energirigtige boliger
Det er regeringens målsætning, at nye bygninger i 2020 skal bruge 75 pct. mindre energi end i dag. Regeringen vil fremlægge en strategi med konkrete forslag til reduktion af energiforbruget i nybyggeri, i forbindelse med ombygninger samt i offentlige bygninger. Det kan blandt andet være indførelse af nye lavenergiklasser i bygningsreglementet, krav om energibesparende udstyr ved nybyggeri samt tiltag, der sikrer, at offentlige bygninger forbedrer energieffektiviteten. Regeringen vil endvidere styrke videnindsamling og formidling om energibesparelser ved at oprette et videncenter for
energibesparelser. Centret integreres i eksisterende videns- og forskningsmiljøer.

Omkostningseffektiv udbygning af vedvarende energi
Med den ambitiøse satsning på mere vedvarende energi er det væsentligt, at udbygningen sker omkostningseffektivt. Hovedprincippet vil være at få mest muligt vedvarende energi for pengene. Regeringen vil derfor indrette støttesystemet, så det er forudsigeligt og fremmer de mest omkostningseffektive teknologier. Regeringen vil derudover sikre, at reguleringen af energisektoren tilpasses de ændringer af rammevilkårene, der blandt andet følger af indsatsen på EU-niveau.

Mere vindenergi
Regeringen ønsker mere vindenergi i Danmark. Gamle vindmøller på land skal udskiftes med nye og mere effektive vindmøller. Det skal ske gennem øgede tilskud til nye vindmøller. Opstilling af vindmøller på land skal fremmes i samspil med de kommunale planlægningsmyndigheder. Og der skal etableres en kompensationsordning for naboer til nye vindmøller. Regeringen vil udpege statsarealer, der er egnede til vindmølleplacering senest medio 2008 og samtidig fremlægge oplæg til, hvordan disse placeringer kan anvendes gennem forsøgsvise udbud. Regeringen vil endvidere tage
initiativ til at udbyde en ekstra havvindmøllepark, som skal være klar til drift i 2012.

Mere biomasse og affald og færre fossile brændsler i de centrale kraftværker
Regeringen vil fremlægge forslag, der tilsammen vil føre til en større anvendelse af biomasse og affald og en mindre anvendelse af fossile brændsler på de centrale kraftvarmeværker. Dette vil bidrage til en omkostningseffektiv opfyldelse af målsætningen for vedvarende energi.

Rationalisering af afgiftssystemet
Regeringen vil effektivisere energiafgifterne, så de understøtter en omkostningseffektiv opfyldelse af regeringens målsætning for vedvarende energi og Danmarks klimaforpligtelser. Incitamentet til at reducere forbruget af fossile brændsler og dermed reducere udledningen af drivhusgasser skal være det samme, uanset om anvendelsen sker inden for eller uden for den kvotebelagte sektor.

Omstilling af transportsektoren
Regeringen vil arbejde for en effektivisering af transportsektorens energiforbrug og på længere sigt en omstilling af sektoren til andre og mere fremtidssikrede drivmidler. Målet er, at andelen af EU-certificerede biobrændstoffer til transport forøges til 10 pct. i 2020. Som et første skridt indføres der påbud til olieselskaberne om, at 5,75 pct. af det samlede brændstofsalg i 2010 skal bestå af EU-certificeret biobrændstof. Regeringen vil endvidere afgiftsfritage brintbiler. Endvidere vil regeringen forlænge den nuværende afgiftsfritagelse for elbiler frem til 2012.

Center for Klimaforskning
Regeringen ønsker at styrke forskningsindsatsen og formidlingen på klimaområdet, herunder i forhold til klimatilpasning. Regeringen vil derfor oprette et tværfagligt klimaforskningscenter. Centret integreres i et af de nye, store universiteter og skal fungere i tæt samarbejde med eksisterende forsknings- og vidensmiljøer på området.

Nye og mere effektive energiteknologier
Omstillingen mod et samfund med væsentligt mindre forbrug af fossile brændsler forudsætter udvikling af nye energiteknologier. Regeringen vil styrke forskning, udvikling og demonstration af nye energiteknologier ved at fordoble de offentlige midler frem mod 2010, så de når op på 1 mia. kr. om året.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar